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The Mercy Rule 
Background 

Rules of the Game of Snooker are approved for use by the World Professional Billiards & 
Snooker Association (WPBSA) and the International Billiards & Snooker Federation (IBSF) 
and are subject to periodic review by those organisations.   
 
A review in 2003 saw the following amendment made to Section 3 – Rule 4 – END OF 
FRAME: 
 
 
 
 
 
 
 
In 2008 at a subsequent review this addition [i.e. Rule 3.4(d)] was removed from the Rules 
of the Game of Snooker.  Whilst it was in effect and part of the official rules, 3.4(d) was 
commonly known as “The Mercy Rule”. 
 
  
Local Interpretation 

Although Rule 3.4(d) has been removed from the official Rules of the Game of Snooker since 
2008, it has continued to remain popular at various Club and Regional Association 
competitions throughout Australia.  At this level, it has been utilised as a means of 
preventing frames going on for extended periods of time while a player attempts to 
rectify a virtually impossible points deficit by pursuing repeated snookers once on the 
coloured balls.   
 
The SBCC Board has therefore adopted the continued use of “The Mercy Rule” in all SBCC 
Regional scratch (i.e. non-handicap) snooker events as a means of ensuring that games in 
all grades are completed within a reasonable time expectation.  This applies equally to 
preliminary rounds as well as all competition play-offs/finals series. 
 

“ADD 4(d) 

At the completion of any break and when only the colours remain on 
the table, if four (4) or more snookers are required, the referee will 
‘award’ the frame ‘against’ the player requiring the snookers. 

This rule does not apply if the frame scores are equal on the final frame. 
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The points difference required for the frame to be ‘awarded’ with each of the 
colours left on the table is as follows:  
 
 

Ball Difference Colour 

 
40 Yellow 

 
38 Green 

 
35 Brown 

 
34 Blue 

 
32 Pink 

 
 
NOTE: (1) “The Mercy Rule” does not apply if the frame scores are equal on the final  

frame.   
 
Therefore, if the frame scores are 1-1 in a best of three frame game or 2-2 in a 
best of five frame game, the last scheduled frame must be played out to the 
end regardless of the difference in scores. 

 
 
NOTE: (2) The frame is awarded at the end of the break – e.g. if potting the yellow puts a  

player 38 in front, but he/she then fouls on the green, the frame is not 
awarded as the points difference would only be 34. 
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